Francuski ministar o Ukrajincima: Dobrodošli u EU, ali niste čitali sitna slova

Svet 22. maj. 202216:4226 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju verovatno će biti potrebno 15 ili 20 godina, izjavio je francuski ministar evropskih poslova Klemen Bone i preporučio da Kijev u međuvremenu uđe u Evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsednik Francuske Emanel Makron.

„Treba biti iskren. Ako kažemo da će Ukrajina ući u Evropsku uniju za šest meseci, godinu ili dve godine, lažemo, to nije istina. Verovatnije je za 15 ili 20 godina, a to je veoma dug period“, rekao je Bone za Radio J, prenosi Hina.

Povezane vesti:

On je istakao da ne želi da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži, jer ako im se kaže „dobrodošli u EU, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, što je zapravo za 15 godina“, cela generacija Ukrajinaca biće razočarana.

Prema njegovim rečima, Evropska politička zajednica komplementarna je sa EU i može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu Unije, a žele da joj se približe.

„To ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena“, rekao je Bone, ukazavši na prednosti poput „slobodnog kretanja po Evropi“ i „delimične koristi od evropskoga budžeta za obnovu“ Ukrajine, ili možda zajedničke energetske politike.

Komentari

Vaš komentar