Francuska se neće izvinjavati zbog rata u Alžiru

Svet 20. jan. 202115:162 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Stephane Mahe/

Francuska se neće izvinjavati, već su predviđeni "simbolični gestovi" nakon što francuski istoričar Benžamen Stora preda izveštaj o kolonizaciji i ratu u Alžiru predsedniku Emanuelu Makronu, saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsednik će, kako je najavljeno, učestvovati na trodnevnoj komemoraciji u okviru obeležavanja 60 godina od završetka rata u Alžiru 1962. godine.

Stora, priznati stručnjak za savremenu istoriju Alžira, treba da preda izveštaj o kolonijalizaciji i ratu u Alžiru, za čiju izradu ga je u julu zadužio Makron.

Jelisejska palata najavljuje da će se Makron oglasiti u dogledno vreme o tom izveštaju i preporukama komisije koja će ga proučiti.

Reč je o suočavanju sa istorijom na, kako dodaje Jelisejska palata, „spokojan i miran način“.

To je „proces priznavanja“, ali „ne dolazi u obzir kajanje“ i „izvinjavanje“, precizirali su u Jelisejskoj palati povodom mišljenja istoričara Stora koji navodi kao primer presedan izvinjenje koje je Japan uputio Južnoj Koreji i Kini nakon Drugog svetskog rata.

Među predviđenim gestovima je i ulazak advokatice Žizel Halimi, koja je umrla 28. jula 2020. godine, u Panteon gde počivaju velikani francuske istorije.

Jelisejska palata je takođe ukazala da se Makron „nije pokajao“ zato što je 2017. u Alžiru osudio kolonizaciju kao „zločin protiv čovečnosti“.

„Šta bi mogao više da kaže? Nema više šta da se kaže, međutim, ima mnogo toga da se uradi“, dodaje Jelisejska palata.

Komentari

Vaš komentar