Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije

Svet 17. sep 202123:3479 komentara
Izvor: Pixabay

Pariz je opozvao na konsultacije svoje ambasadore u SAD i u Australiji zbog "izuzetne ozbiljnosti" najave o strateškom partnerstvu Amerike, Velike Britanije i Australije čija prva posledica je bila australijski raskid velikog ugovora o nabavci podmornica od Francuske, objavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian.

„Na zahtev predsednika države odlučio sam odmah da opozovem u Pariz na konsultacije naša dva ambasadora u SAD i u Australiji. Ta vanredna odluka opravdana je izuzetnom ozbiljnošću objavama koje su 15. septembra dale Australija i SAD„, rekao je on u saopštenju.

Prvi put da se takva odluka donosi za te dve zemlje, posebno SAD, istorijskog saveznika Francuske od rata za nezavisnost.

SAD, Velika Britanija i Australija u sredu su objavile sklapanje bezbednosnog partnerstva u Azijsko-pacifičkoj regiji, a kao prva posledica toga je bila da je Australija raskinula ugovor o nabavci konvencionalnih podmornica od Francuske vrednog više desetina milijardi evra da bi se opredelila za podmornice za nuklearni pogon od SAD.

To je izazvalo bes Pariza prema SAD i Australiji.

Le Drian je rekao da je to „neprihvatljovo ponašanje između saveznika i partnera“.

Francuski ministar juče je rekao da je to „nož u leđa“ od strane Australije i „brutalna“ oduka američkog predsednika Džoa Bajdena.

Francuska je takođe otkazala gala veče predviđeno večeras za obeležavanje godišnjice borbe u Česapik Beju, odlučujuće u američkom ratu za nezavisnost, koja se završila pobedom francuske flote nad britanskom flotom 5. septembra 1781.

Komentari

Vaš komentar