Francuska osuđuje Rusiju zbog odnosa prema Navaljnom, pominje i sankcije

Svet 22. apr. 202111:04 > 11:053 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan osudio je "nepodnošljivu nemilosrdnost" prema ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom i zapretio sankcijama Rusiji ukoliko on umre u zatvoru.

„Nemilosrdnost prema Navaljnom je nepodnošljiva… On je bio meta pokušaja atentata. Zatim je deportovan. Sad mu je život u opasnosti“, izjavio je Le Drijan za Frans 2.

Povezane vesti

Ako umre u zatvoru, „preduzećemo potrebne sankcije, a odgovornost za tu tragediju biće na Putinu i ruskim vlastima“, dodao je on.

„Moramo biti veoma odlučni, odnosno preduzeti sankcije“, istakao je francuski ministar spoljnih poslova.

Navaljni, koji je u martu osuđen na dve i po godine zatvora, počeo je štrajk glađu pre više od tri nedelje u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posetu lekara.

Ruska policija je u sredu uhapsila najmanje 1.784 osobe na skupovima podrške Navaljnom koji su organizovani širom Rusije, saopštila je specijalizovana nevladina organizacija OVD-Info.

Navaljni (44) je uhapšen čim se vratio iz Nemačke u januaru, posle pet meseci oporavka od trovanja, za koje direktno optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina. Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

Komentari

Vaš komentar