Francuska obeležila 60 godina od kraja Alžirskog rata

Svet 19. mar 202223:061 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Bob Edme

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je optimizam po pitanju "pomirenja i sećanja" na Alžirski rat, rekavši da će nastaviti sa gestovima pomirenja.

„Nastaviću da pružam ruku pomirenja“, rekao je Makron povodom 60 godina od sporazuma iz Evijana prema kojem se francuska vojska povukla iz Alžira.

Skromna ceremonija je održana pred oko 200 zvanica u Jelisejskoj palati, na kojoj nije prisustvovao nijedan alžirski zvaničnik iako je bio pozvan alžirski amabasador.

Šezdeset godina kasnije, 19. mart 1962. godine, dan stupanja na snagu primirja potpisanog dan ranije između francuske vojske i alžirskih separatista, i dalje je kontroverzan u Francuskoj.

Mnogi Francuzi vraćeni iz Alžira smatraju da Evijanski sporazum ne označava kraj Alžirskog rata koji je počeo 1954. godine, zbog nasilja koje se nastavilo sve do nezavisnosti Alžira 5. jula 1962. godine.

Makron je u svom govoru podsetio na sve radnje preduzete od početka njegovog petogodišnjeg mandata. On je, između ostalog, u septembru 2021. uputio ; u ime Francuske izvinjenje harkijima, alžirskim borcima koji su bili u sastavu francuskih oružanih snaga za vreme Alžirskog rata, a kasnije su zaboravljeni u Francuskoj.

Međutim, Alžir traži zvanično izvinjenje Francuske za kolonijalizaciju i zbog toga nije nastavio rad na zajedničkom sećanju. Alžirske vlasti su navele u petak da „gnusni zločini kolonizacije neće biti zaboravljeni i ne mogu da budu zastareli“.

U Alžiru se dan obeležava kao „Dan pobede“, a u Francuskoj kao „Dan sećanja na civilne i vojne žrtve rata u Alžiru i sukoba u Tunisu i Maroku“.

Komentari

Vaš komentar