Francuska i Australija saglasne da podmornice ne remete trgovinski sporazum

Svet 20. sep 202108:10
Izvor: Handout / Naval Group / AFP

Francuski i australijski zvaničnici izjavili su da ogorčenost Pariza zbog raskidanja ugovora o kupovini podmornica neće poremetiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini Australije i Evropske unije.

Francuska je povukla svoje ambasadore u SAD i Australiji nakon što je američki predsednik Džozef Bajden prošle sedmice objavio novi savez o strateškom partnerstvu Amerike, Velike Britanije i Australije kojim će australijskoj floti biti isporučeno najmanje osam podmornica na nuklearni pogon.

Tim dogovorom raskinut je ugovor vredan 90 milijardi australijskih dolara (56 milijardi evra) za kupovinu 12 konvencionalnih podmornica na dizel i električni pogon, od kompanije Naval Group, u većinski državnom vlasništvu Francuske.

Francuski ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo demantovao je medijske napise da Francuska lobira kod Evropske unije da ne potpiše trgovinski sporazum sa Australijom o kojem se pregovara od 2018. godine.

„U ovoj fazi pregovori se nastavljaju i postoji veliki interes…da Australija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa EU“, rekao je Tibo.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da će za nekoliko nedelja otputovati u Pariz na razgovor sa francuskim kolegom Frankom Risterom.

Tehan je rekao da je njegova poseta Briselu u aprilu pokazala da postoji „snažno razumevanje za razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU, to je u zajedničkom interesu i Australije i Evrope“.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovaraće narednih dana sa Bajdenom prvi put od izbijanja diplomatske krize.

Australijski premijer Skot Morison otputovao je danas u SAD na sastanak sa Bajdenom i liderima Indije i Japana koji čine čine takozvanu grupu „Quad“ (Quadrilateral Security Dialogue).

Grupa Quad osnovana je sredinom 2000. godine kako bi se suprotstavila jačanju kineskog uticaja u regionu.

Komentari

Vaš komentar