Francuska 7. juna šalje SAD novi Kip slobode – duh prijateljstva dve zemlje

Svet 31. maj. 202112:375 komentara
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Francuska će 7. juna poslati SAD novi Kip slobode. Statua će u Njujork stići 4. jula, na američki Dan nezavisnosti.

Kip slobode predstavlja istorijsku povezanost između Francuske i SAD, a nova statua će biti visoka 2,83 metra, odnosno mnogo manja od njene velike sestre, čija visina je 46,5 metara, plus postament od 46,9 metara, prenosi Politiko pisanje Le Journal du Dimanche.

Kip slobode koji danas krasi obalu Njujorka u 19. veku je Francuska poklonila SAD u čast prvog američkog Dana nezavisnosti.

„Želeli smo da se ponovo povežemo sa francusko-američkom istorijom“, rekao je francuski ambasador u SAD Filip Etjen, dodavši da je Kip slobode „dupli simbol, i slobode, ali i dobrodošlice“.

Le Journal du Dimanche prenosi da, kada se javila ideja za novu statuu u julu 2019. godine, cilj je bio da se pokaže SAD da „Francuska ostaje lojalna duhu prijateljstva“ između dve zemlje, stvorenog tokom zajedničke istorije.

Realizacija projekta odložena je, međutim, zbog pandemije kovid-19 i ponovo je došla u žižu tokom zime ove godine.

Svečano će biti obeleženo kada statua napusti Pariz, kada prvi put stigne u Njujork u SAD, i potom kada dospe na krajnje odredište 14. jula na francuski Dan republike.

Tada će biti postavljena u vrt rezidencije francuskog ambasadora u Vašingtonu, gde će ostati deset godina kao pozajmica pariskog muzeja Orse.

Komentari

Vaš komentar