Fon der Lajen: Rusija ne isporučuje više gasa, uprkos visokim cenama

Biznis 10. feb. 202215:2819 komentara
Podeli:
Izvor: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da trenutne geopolitičke napetosti imaju cenu, te da Rusija ne namerava da šalje više gasa u Evropu, uprkos vrlo visokim cenama.

Fon der Lajen je, govoreći na manifestaciji „Dani industrije EU“ održanoj u Briselu, ukazala na brzo povećanje cena gasa u Evropi, te podsetila da Evropa uvozi 90 posto svog gasa.

Povezane vesti

Dodala je da je potražnja za gasom globalno porasla zbog oporavka ekonomije.

„Trenutne geopolitičke napetosti takođe imaju cenu. Više od 40 posto našeg gasa uvozimo iz Rusije. Čini se da Rusija nije zainteresovana za povećanje snabdevanja gasom, uprkos trenutno visokim cenama“, kazala je Fon der Lajen.

Ističući da je popunjenost skladišta gasa u Evropi ispod potrebnog nivoa, Fon der Lajen je objasnila da su isporuke gasa u Evropu kroz Gaspromov gasovod Jamal i preko Ukrajine takođe na niskim nivoima.

„Sve to ukazuje da se Gasprom ne ponaša kao običan dobavljač gasa. Čini se da su interesi kompanije i politika isprepleteni“, kazala je Fon der Lajen.

Navela je da EU aktivno pregovara s partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Alžira, Azerbajdžana i Katara o snabdevanju gasom, te da će Evropska komisija državama članicama u bliskoj budućnosti predložiti različite mere.

Komentari

Vaš komentar