Fon der Lajen: Rat koji je pokrenula Rusija je i rat protiv naših vrednosti

Svet 14. sep 202209:3637 komentara
Izvor: Reuters/Yves Herman

Rat koji je Rusija pokrenula nije samo rat protiv Ukrajine, nego i rat protiv evropske energije, privrede, vrednosti i budućnosti, rekla je u sredu u Strazburu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Ovo nije samo rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrednosti i rat protiv naše budućnosti. Ovde se radi o autokratiji protiv demokratije“, rekla je u svom govoru o stanju Unije Fon der Lajen, odevena u kombinaciji žute i plave boje, boje ukrajinske zastave.

Istakla je da je EU trebalo više da sluša one koji su godinama upozoravali na opasnost režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Jedna od pouka iz ovoga rata je da je trebalo da slušamo one koji znaju Putina. Anu Politkovskaju (ubijenu rusku novinarku) i ruske novinare koji su razotkrivali kriminal i to platili životom. Naše prijatelje u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i opoziciju u Belorusiji. Trebalo je da slušamo glasove unutar naše Unije, u Poljskoj, baltičkim zemljama i širom srednje i istočne Evrope. Oni su nam godinama govorili da se Putin neće zaustaviti“, rekla je.

Dodala je da su te zemlje ne samo upozoravale, nego su i delovale kako bi okončale svoju zavisnost od Rusije, investirali u obnovljive energije, LNG terminale i interkonektore.

„Moramo da se oslobodimo od ruske zavisnosti u celoj Evropi“, rekla je predsjednica Komisije.

I ostale članice Komisije su bile prisutne na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta odevene u žuto i plavo.

Specijalna gošća na ovogodišnjem govoru o stanju Unije je supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska.

„Stojim ovde s uverenjem da će uz hrabrost i solidarnost Putin doživeti neuspeh i da će Evropa pobediti“, istakla je predsednica EK.

Komentari

Vaš komentar