Fon der Lajen: Moguće zaustavljanje Severnog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Svet 28. jan 202220:01 > 20:0311 komentara
Podeli:

Projekat gasovoda Severni tok 2 mogao bi da bude zaustavljen ukoliko bi Rusija izvšila invaziju na Ukrajinu, upozorila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći o gasovodu koji još nije u funkciji, a kojim bi gas trebalo da se transportuje iz Rusije u Nemačku.

Povezane vesti

„Želim da budem jasna: Ništa nije isključeno, sve je na stolu“, kazala je Fon der Lajen u intervjuu za CNN, odgovarajući na pitanje da li Severni tok 2 treba da bude zaustavljen ukoliko Rusija napadne Ukrajinu

„Ono što vidimo je zabrinjavajuće. Vidimo gomilanje ruskih vojnih snaga oko Ukrajine, najveće od Drugog svetskog rata. Dakle, postoje vrlo jasni znakovi da Rusija vrši ogroman pritisak na Ukrajinu i vrlo jasno preti vojnom agresijom na Ukrajinu, a to se neće tolerisati. I to je ono za šta se pripremamo“, poručila je šefica Evropske komisije.

Nastavljaju se diplomatski napori da se smire tenzije, prouzrokovane ruskim gomilanjem oko 100.000 vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

„Evropska komisija je odgovorna za osmišljavanje, oblikovanje i razvijanje sankcija protiv Rusije – na finansijskom polju, ekonomskom i tehnološkom polju“, rekla je Fon der Lajen.

EU je najveći trgovinski partner Rusije sa oko 40 odsto trgovine u robi, i najveći strani investitor u Rusiji, sa 75 odsto stranih direktnih investicija koje dolaze iz Unije“, podsetila je šefica Evropske komisije.

„Ove cifre vam govore da imamo snažnu polugu i da bi to moglo biti veoma bolno po Rusiju“ ako eskalira agresiju na Ukrajinu“, kazala je Fon der Lajen i dodala da veoma podrobno radi sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na strateškom partnerstvu o energetskoj bezbednosti.

Upitana o tome da li bi Rusija trebalo da bude isključena iz sistema globalnog plaćanja SWIFT ukoliko napadne Ukrajinu, Fon der Lajen je ponovila da ništa nije isključeno. Odbila je, međutim, da iznese detalje o paketu sankcija EU.

Komentari

Vaš komentar