Finska i Švedska aplicirale za članstvo u NATO, Turska protiv prijema

Svet 18. maj 202219:314 komentara
Podeli:

Finska i Švedska su u Briselu i službeno, posle decenija neutralnog statusa, podnele zahteve za pridruživanje NATO-u.

Odluka dve nordijske zemlje da pristupe Alijansi podstaknuta je strahom posle ruske invazije na Ukrajinu. O njihovom zahtevu sada odlučuje 30 zemalja članica. Proces obično traje osam do 12 meseci, ali NATO želi da ubrza postupak, s obzirom na pretnju iz Rusije i da sve završi za dve nedelje.

„Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri. A vaše članstvo u NATO-u povećalo bi našu zajedničku bezbednost. Današnja prijava je istorijski korak“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

POVEZANE VESTI:

Turska je i danas izrazila rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske.

„Očekujemo da naši saveznici shvate našu osetljivost, zatim pokažu poštovanje i na kraju podršku tamo gde je to moguće. Ta osetljivost koju imamo je da zaštitimo naše granice od terorističkih organizacija. Godinama smo mnogo patili zbog toga, platili smo visoku cenu i još uvek plaćamo“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

U Alijansi smatraju da će ovi problemi, kao i oni sa pobunom hrvatskog predsednika Milanovića, biti lako prevaziđeni.

„Nemačka će raditi na tome da se procedura pristupanja odvija veoma brzo. Odmah ćemo izvršiti ratifikaciju od strane Nemačke. Uveren sam da ćemo dobiti brzu podršku svih zemalja uključujući Tursku kao članicu NATO“, poručio je kancelar Olaf Šolc.

Posle najava da će Finska i Švedska za pristupanje NATO biti kažnjene, pa čak i direktnih vojnih pretnji, koje su objavljivali prodržavni mediji, iz Moskve stiže pomirljivij stav da to nije neka velika promena u njihovoj politici.

„Finska, Švedska kao i druge neutralne zemlje već dugi niz godina učestvuju u vojnim vežbama NATO. NATO uzima u obzir njihovu teritoriju kada planira vojno napredovanje ka istoku. Tako da u tom smislu verovatno nema velike razlike. Zato treba da vidimo kako se njihova teritorija koristi u praksi u Severnoatlantskom savezu“, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dok su Finska i Švedska na vratima Alijanse u blizini ruskih granica, NATO izvodi čak tri vojne vežbe. Pored više od 20 hiljada vojnika iz 14 članica na manevrima su i jedinice iz Švedske, Finske, Gruzije i Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar