Filadelfija ponovo uvodi obavezno nošenje maski

Svet 12. apr. 202209:471 komentar
Podeli:
Koronavirus
Izvor: REUTERS/Brendan McDermid

Američki grad Filadelfija prvi je veći grad u SAD koji je ponovo uveo obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama posle jakog skoka broja infekcija koronavirusa, a glavna zdravstvena zvaničnica rekla je da hoće da predupredi mogući novi talas zaraze podstaknut podvarijantom omikron soja.

Potvrđen broj slučajeva zaraze u gradu porastao više od 50 odsto u poslednjih deset dana što je granica od koje se prema gradskim smernicama uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenom, rekla je juče komesarka za zdravlje, doktorka Čeril Beigol.

Zdravstveni zvaničnici veruju da je nedavni skok zaraza podstaknut visoko prenosivom podvarijantom omikrona BA.2, koja se brzo proširila Evropom i Azijom i postala dominantna u SAD poslednjih nedelja.

„Ako ne delujemo sada znajući da je posle svakog prethodnog talasa infekcija usledio talas hospitalizacija i zatim talas smrtnih slučajeva, onda će biti prekasno za mnoge naše građane“, rekala je Betigol.

Ona je rekla da je oko 750 građana Filadelfije umrlo u zimskom talasu zaraze omikrona.

Po njenim rečima sada je šansa da se ide ispred pandemije, da se stave maske dok se ne dobije više informacija o težini nove varijante.

Maske će ponovo biti obavezne u zatvornom prostoru od 18. aprila, a grad je ukinuo tu obavezu 2. marta.

Od kada je ukinuta obaveza nošenja maski broj potvrđenih slučajeva porastao je na više od 140 dnevno, i dalje samo delić broja na vrhuncu naleta omikrona, dok je samo 46 pacijenata u bolnicama od kovida-19.

Većina američkih država i gradova ukinula je obavezno nošenje maski u februaru i početkom marta sledeći nova uputstva Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je više pažnje dao popunjenosti kapaciteta bolnica nego broju zaraženih.

CDC je naveo da u vreme kada se virus povlači većina Amerikanaca može bezbedno da skine maske.

Taj centar navodi da je širenje zaraze u zajednicama u Filadelfiji i dalje nisko i da je na nivou na kome nošenje maski može da bude opciono.

Komentari

Vaš komentar