Figaro: Politički izbor patrijarha SPC, Vučić lično vodio kampanju

Svet 18. feb 202113:2542 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas bira novog patrijarha, a izbor se održava u kontekstu dubokih unutrašnjih pritisaka sa vrha države, ocenio je pariski list Figaro.

„S obzirom na uticaj Crkve, za (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića je presudno da 46. patrijarh bude poslušan. Fleksibilnost (novog patrijarha) je od suštinske važnosti pristupu (rešavanja) pitanja Kosova“, naveo je danas list.

Figaro dodaje da Vučić „ne krije svoju podršku podeli teritorije i teritorijalnoj razmeni, ali je takvu ideju Sveti sinod odbacio 2018. godine sa uverenjem da bi to ugrozilo srpsko stanovništvo i očuvanje pravoslavnog nasledja“.

Pariski list piše da se od 2018. godine Vučić izborio za naklonost patrijarha Irineja i mnogih episkopa koji sada prihvataju ideje vlasti.

„Da bi obezbedio kontinuiranu podršku (Crkve), Vučić je lično vodio kampanju, posećujući eparhije, ali i putem kontrolisanih tabloida, u kojem se kritikuju ‘izdajnici u službi zapadnih snaga'“, naveo je list.

Prema navodima Figaro, jedna od „omiljenih meta“ tabloida je episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije, koji otvoreno kritikuje sadašnji režim, zalaže se za ekumenski dijalog, a ima podršku i van redova vernika.

S druge strane, struja koju predvodi vladika bački Irinej široko se promoviše. „Osumnjičen za finansijske malverzacije i poznat po svojim retrogradnim stavovima o mnogim temama, njemu pomaže njegov učenik, mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije“, navodi Figaro.

Pariski list citirao je profesora Rodoljuba Kubata koji je rekao da se politička moć nije toliko „brutalno mešala u crkvena pitanja“ čak iako su svi ranije imenovani patrijarsi imali „blagoslov“ države.

Komentari

Vaš komentar