Fauči: Treba primiti bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koja je dostupna

Svet 25. feb. 202115:27
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Entoni Fauči poručio je da treba primiti bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koja je dostupna, bez obzira o kojoj se radi.

On je za televiziju En-Bi-Si (NBC) rekao da je to što će i treća vakcina protiv kovida-19 biti dostupna u SAD „samo dobra vest“ i da će pomoći da se kontroliše pandemija.

Američko regulatorno telo objavilo je juče da je vakcina kompanije Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi pruža jaku zaštitu od teškog oblika kovida-19. Očekuje se da će je američka Uprava za lekove (FDA) uskoro odobriti.

Fauči je upozorio ljude da ne odugovlače sa primanjem vakcine Džonson i Džonsona da bi čekali da dobiju malo efikasniju vakcinu Fajzera i Moderne.

On je rekao da je „trka izmedju virusa i davanja vakcine ljudima“ i da što se duže čeka sa vakcinacijom to je bolja šansa da virus razvije novu varijantu ili mutaciju.

Američki stručnjak je rekao da su zvaničnici za javno zdravlje uvek zabrinuti zbog mutacija virusa i naglasio važnost sprovodjenja mera kao što je nošenje maski i društvenog distanciranja.

Najčešći mutirani soj koronavirusa koji se pojavljuje u SAD je britanski. Fauči je rekao da vakcine koje se distribuiraju u SAD jasno mogu da suzbiju taj konkretni soj.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar