Evropski sud za ljudska prava zatražio od Rusije da odmah oslobodi Navaljnog

Svet 17. feb. 202117:49 > 18:2823 komentara
Podeli:
Izvor: Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow/Handout via REUTERS

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Rusije da odmah pusti na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog, navodeći da postoji opasnost po njegov život.

„Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za život podnosioca zahteva, koji je razmotren u svetlu opštih okolnosti njegovog trenutnog pritvora“, naveo je Sud i dodao da Rusija kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava ima „obavezu da poštuje“ odluku.

Odluka je objavljena i na blogu Alekseja Navaljnog.

Povezane vesti:

Ta „privremena mera“ preduzeta je na osnovu zahteva koji je podneo Navaljni 20. januara, a u kojem traži svoje puštanje na slobodu.

Protivnik Kremlja je naveo da mere ruskih vlasti „ne mogu da pruže dovoljne garancije za njegov život i zdravlje“.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke, gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.000 ljudi.

Sud u Strazburu je podsetio da države članice Konvencije o ljudskim pravima „imaju obavezu da poštuju“ njegove privremene mere.

Ruske vlasti: Nema pravne osnove za puštanje

Ruske vlasti ocenile su da odluka Evropskog suda za ljudska prava o puštanju na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog nema „pravnu osnovu“.

„Zahtev (suda) je neprimenljiv, jer u ruskom zakonu ne postoji pravni osnov koji dozvoljava puštanje ove osobe“, ocenio je ruski ministar pravde Konstantin Čuičenko, koji je dodao da to predstavlja „grubo mešanje“ u unutrašnja pitanja Rusije.

Komentari

Vaš komentar