Evropski sud prihvatio žalbu Ukrajine na „kršenje ljudskih prava na Krimu“

Svet 14. jan. 202115:43 > 15:441 komentar
Podeli:
Izvor: shutterstock

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je prihvatio da uzme u razmatranje žalbu Ukrajine na, kako tvrdi, kršenje ljudskih prava na poluostrvu Krim, koje je anektirala Rusija.

Najviši evropski sud za ljudska prava, sa sedištem u Strazburu, zaključio je da je Ukrajina dala dovoljno dokaza za svoju žalbu i da je ona prihvatljiva za razmatranje. Nije poznato kada će doneti presudu o tome.

Ukrajina u žalbi tvrdi da je Rusija odgovorna za masovno kršenje ljudskih prava na crnomorskom poluostrvu.

Evropski sud za ljudska prava je, međutim, ustanovio da nisu potkrepljeni dokazima pojedini navodi iz žalbe Ukrajine, uključujući tvrdnju da je Rusija odgovorna za ubistva i sukobe na Krimu.

Rusku aneksiju Krima 2014. godine nije prihvatila većina država sveta, a SAD i EU su zbog toga uvele sankcije Moskvi.

Međunarodne organizacije za ljudska prava odavno ukazuju na zloupotrebe na Krimu, uključujući ograničenje slobode izražavanja i mirnog okupljanja, i uznemiravanje pro-ukrajinskih aktivista i stanovnika, krimskih Tatara.

Moskva tvrdi da je zakonito pripojila Krim, jer se ogromna većina stanovništva na referendumu izjasnila za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, i uporno odbija optužbe da krši ljudskih prava. Rusija je prošlogodišnjom izmenom Ustava uspostavila primat domaćih propisa nad medunarodnim, te može da odbaci buduće odluke Evropskog suda za ljudska prava i drugih međunarodnih tela.

Komentari

Vaš komentar