Evropski parlament izglasao uvođenje digitalnih kovid sertifikata od 1. jula

Svet 09. jun. 202116:4313 komentara
Podeli:
Izvor: Julien Warnand/Pool via REUTERS

Evropski parlament podržao je danas uvođenje digitalnog kovid sertifikata EU kako bi se olakšalo putovanje unutar EU i doprinelo ekonomskom oporavku. Sertifikati će se primenjivati od 1. jula 2021. godine i važiće 12 meseci, navedeno je u saopštenju EP.

Dokument će potvrditi da je osoba vakcinisana protiv kovida-19, da je nedavno imala negativan rezultat testa ili se oporavila od infekcije. U praksi će to biti tri različita sertifikata.

POVEZANE VESTI

Sertifikate će vlasti država članica izdavati besplatno, biće dostupan u digitalnom ili papirnom formatu i imaće QR kod.

Zajednički okvir EU učiniće sertifikate interoperabilnim i proverljivim širom Evropske unije, kao i sprečiti prevare i falsifikovanje.

Potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Tokom međuinstitucionalnih pregovora, poslanici u EP osigurali su sporazum da države EU neće moći da nameću dodatna ograničenja putovanja nosiocima sertifikata – poput karantina, samoizolacije ili testiranja – „ukoliko nisu neophodni i proporcionalni radi zaštite javnog zdravlja“.

Države EU se podstiču da osiguraju da testiranje bude pristupačno i široko dostupno. Na zahtev parlamenta, Komisija je obećala da će mobilizovati 100 miliona evra u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle da kupe testove za izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata o testiranju.

Sve zemlje EU moraju da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Na državama članicama je da odluče da li će prihvatiti i sertifikate za vakcine odobrene u skladu sa nacionalnim procedurama odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija navela za hitnu upotrebu.

Svi lični podaci biće obrađivani u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka.

Komentari

Vaš komentar