Evropski nacionalisti u Varšavi optužuju EU da otima suverenitet narodima

Svet 04. dec. 202119:299 komentara
Podeli:
EU, EK, zastave
Izvor: Kenzo Tribouillard/AFP

Predstavnici desetak konzervativnih i radikalnih nacionalističkih partija u Evropskom parlamentu, na čelu sa liderom poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavom Kačinjskim, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ili vodjom francuskih nacionalista Marin le Pen optužili su u Varšavi Evropsku uniju da pokušava da otme suverenitet od zemalja članica, nameće im zakone i pokušava da napravi evropski narod.

„Evropa zbog aktivnosti Nemačke smera ka federalizaciji a ona znači odbacivanje suvereniteta pojedinih država u EU u korist evropskog suvereniteta. Istorijsko pamćenje 20. veka stvorilo je u Evropi izvesnu osetljivost koja je terala Nemce da se sami ograniče u ambicijama. To je bilo bitno a danas se odbacuje“, kazao je u uvodnom govoru poljski vicepremijer Kačinjski.

Predstavnici 12 evropskih radikalnih nacionalističkih partije, bez pozvanog italijanskog lidera Matea Salvinija koji u Varšavu nije došao, u završnom dokumentu sa sastanka predstavili su se kao većina u EU i insistirali da Evropa mora da se vrati labavijoj vezi i saradnji suverenih naroda.

„Samo preko takvog modela evropske saradnje možemo da spasimo EU od narednih kriza i tenzija te da obuzdamo uznemirujuće tendencije da se stvara Evropa kojom upravljaju elite koje su izabrale sebe same. Odbijamo arbitralnu primenu legislative EU, kršenje osnovnih sporazuma Unije. Punu demokratsku legitimaciju imaju samo suverene institucije država“, stoji u zaključcima sastanka, prenosi poljska privatna televizija Polsat.

Evropski nacionalisti smatraju da evropske institucije koje nemaju po njima demokratski legitimitet, moraju da budu sluge nacionalnim državama u političkoj arhitekturi a odbili su i navodni „društveni inženjering“ da se stvori nekakav evropski narod.

„Koncept takvog naroda nikada nije postojao i ne može da nastane“, naveli su lideri evropskih nacionalista.

Sastanak evropskih nacionalista nadovezuje se na potpisivanje deklaracije 10 partija evropske desnice s početka jula, koje su se pridružile madjarskom premijeru Viktoru Orbanu i radikalnim nacionalistima u planu stvaranja Evrope suverenih naroda gde je evropska legislativa podredjena nacionalnim ustavima a očuvane su vrednosti tradicionalne hrišćanske porodice.

Medju liderima 10 stranaka koji su u julu potpisali tu zajedničku deklaraciju o njihovoj viziji budućnosti EU uz Kačinjskog je i Marin le Pen iz francuske nacionalističke stranke Nacionalni savez, Viktor Orban ili lider italijanske Lige Severa Mateo Salvini.

Današnji sastanak se odvijao iza zatvorenih vrata a jedan od portparola vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda u susretu sa novinarima morao je posle da brani skup od optužbi da je Kačinjski paradoksalno u Varšavi okupio samo stranke sa heterogenim interesima koje, izuzev dve tri, spaja to da su pristalice ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Najvažnija današnja poruka jeste da neće evrokomesari, ni administracija, ni birokrate, ni Evropska komisija odlučivati kako treba da živimo nego će odlučivati naše suverene vlade“, kazao je evroposlanik Prava i Pravde u Evropskom parlamentu Tomaš Poremba.

Komentari

Vaš komentar