Evropska unija tuži AstraZeneku za nepoštovanje ugovora, traži astronomske sume

Svet 26. maj. 202116:152 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Advokat Evropske unije optužio je u AstraZeneku za kršenje ugovora o nabavi vakcina protiv kovida-19 i zatražio od belgijskog suda da izrekne kompaniji visoku novčanu kaznu.

EU je u aprilu tužila englesko-švedsku kompaniju nakon što je proizvođač lekova objavio da planira da isporuči samo 100 miliona doza svoje vakcine do kraja juna, umesto 300 miliona predviđenih ugovorom.

Brisel traži da kompanija isporuči najmanje 120 miliona doza cepiva do kraja juna. AstraZeneka je isporučila 50 miliona doza početkom maja, tek četvrtinu od 200 miliona doza cepiva predviđenih ugovorom do tog datuma.

„AstraZeneka nije čak ni pokušala da poštuje ugovor“, rekao je advokat Evropske unije Rafael Džaferali na prvom ročištu u briselskom sudu.

Rekao je da EU potražuje deset evra po dozi za svaki dan kašnjenja kao odštetu za nepoštovanje ugovora. Ako sudija prihvati, kazna bi se primenjivala od 1. jula.

Džaferali je rekao da Evropska unija traži i dodatnu kaznu od najmanje deset miliona evra za svako pojedinačno kršenje ugovora o kojima sudija potencijalno odluči.

Presuda se očekuje u junu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar