Evropska komisija zapretila Mađarskoj zbog „sramotnog“ LGBT zakona

Svet 07. jul. 202112:22 > 12:289 komentara
Podeli:
Ursula fon der Lajen, Evropska komisija
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen zapretila je pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske ukoliko ne povuče zakon ocenjen da diskriminiše zajednicu LGBT, a koji sutra stupa na snagu u toj zemlji.

Povezane vesti:

„Ako Mađarska ne ispravi takvu situaciju, EK će koristiti ovlašćenja koja su joj dodeljena kao čuvaru dogovora“, rekla je Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu.

Predsednica EK ponovo je nazvala „sramotnim“ zakon kojim se zabranjuje širenje informacija o homoseksualnosti maloletnicima.

Komisija može da pokrene postupak za kršenje evropskog prava što može dovesti do intervencije Suda pravde EU i do finansijskih sankcija Mađarskoj.

Prema diplomatskim izvorima, takav postupak može da bude pokrenut najkasnije do polovine jula.

Komisija je krajem juna uputila pismo mađarskim vlastima u kojem izražava „pravnu zabrinutost“ zbog teksta zakona usvojenog 15. juna.

„Da budemo jasni, koristimo ovlašćenja bez obzira na državu članicu koja krši evropski zakon. Od početka mog mandata, pokrenuli smo oko 40 prekršajnih postupaka koji se odnose na zaštitu vladavine prava i drugih evropskih vrednosti…“, rekla je predsednica EK.

Komentari

Vaš komentar