Evropska komisija uvela ograničenje izvoza vakcina za koje EU ima ugovore

Svet 29. jan 202116:51 > 19:003 komentara

Evropska komisija uvela je ograničenje izvoza vakcina protiv kovida-19, koje se proizvode na teritoriji Unije. Odluka je doneta u istom satu u kome je saopšteno da je Evropska agencija za lekove izdala uslovnu dozvolu za upotrebu vakcine kompanije "AstraZeneka".

Nijedna vakcina protiv kovida-19 od subote neće moći da izađe iz država EU, bez prethodnog odobrenja. Ograničenja izvoza odnose se samo na vakcine koje je EU prethodno ugovorila i delimično platila, a čija isporuka nije obavljena i biće na snazi do kraja marta.

Ograničenja izvoza neće biti za države Zapadnog Balkana i druge članice Kovaks sistema.

Evropska komisija donela je takvu odluku nakon sukoba sa britanskom kompanijom AstraZeneka, koja je najavila smanjenje isporuke ugovorenih vakcina zbog problema u proizvodnji. Uskratila je Evropskoj uniji čak 75 miliona doza koje je trebalo da isporuči do kraja marta.

Evropljani nisu poverovali čelnicima kompanije, sumnjaju da je ona preprodala vakcine namenjene Uniji i odlučili su da to ubiduće spreče.

„Ovo je trka sa vremenom i mi ne možemo gubiti dragoceno vreme, jer se vakcine ne dostavljaju po ugovorenom rasporedu. Da bi smo to postigli, moramo osigurati da se poštuju svi ugovori koje je Evropska Unija već potpisala. Platili smo tim kompanijama da povećaju proizvodnju i sada očekujemo da oni ispune svoj deo obaveza“, kaže Valdis Dombrovskis, evropski komesar za trgovinu.

Odluka o ograničavanju izvoza doneta je u istom satu u kome je Evropska agencija za lekove odobrila korišćenje vakcine koju prozvodi AstraZeneka za starije od 18 godina. Nemački stručnjaci su dan ranije preporučili da se ta vakcina ne daje starijima od 65 , ali se to u odluci EMA ne navodi.

Njena efikasnost manja je nego kod prethodno autorizovanih vakcina i iznosi oko 60 posto.

„Sada imamo tri vakcine koje su preporučene za odobrenje protiv bolesti za koju nismo znali pre godinu dana. Nijedna nije savršena, nijedna nema sve karakteristike koje bismo voleli da ima kako bi nam omogućila da krenemo dalje. Nijedna od njih sama po sebi nije magični štapić, ali sve zajedno nam mnogu pomoći da zaustavimo bolest“, izjavio je Emer Kuk, izvršni direktor EMA:

Vakcina koju razvija i proizvodi kompanija „Johnson and Johson“ mogla bi da bude četvrta koja će dobiti dozvolu za korišćenje na teritoriji EU sredinom februara. Prema informacijama sa sajta agencije za lekove, u fazi pretkliničkih i kliničkih ispitivanja nalazi se 71 vakcina.

Komentari

Vaš komentar