Evropska komisija predlaže – upotrebu kovid sertifikata produžiti za još godinu

Svet 03. feb. 202214:40
Podeli:
kovid sertifikat
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija predložila je danas da se za godinu dana produži upotreba kovid sertifikata kako bi se olakšala putovanja kroz blok od 27 zemalja tokom pandemije do kraja juna 2023. godine, javlja danas AP.

„U ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg porasta zaraze u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti“, saopštila je Komisija.

Da bi stupio na snagu, predlog produženja moraju da prihvate članice Evropske unije (UN) i Evropski parlament.

Sertifikati o virusu korona stupili su na snagu u julu 2021. godine i bili su uspešno sredstvo za pomoć građanima EU da putuju u region u vreme pandemije bez ograničenja kao što je karantin.

Do sada su zemlje EU izdale više od 1,2 milijarde sertifikata.

Prema ažuriranim pravilima koja su na snazi od februara, zemlje EU moraju da prihvate sertifikate o vakcinaciji u periodu od devet meseci nakon primene poslednje doze primarne vakcinacije ili nakon dopunske vakcine.

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test, ne stariji od 24 sata, takođe može biti uključen u sertifikat, kao i dokaz o oporavku od virusa pre manje od šest meseci.

Osim produženja, izvršni ogranak EU predložio je da se sertifikati mogu izdati ljudima koji učestvuju u kliničkim ispitivanjima za vakcine protiv virusa korona kako bi se podstakla istraživanja vakcina.

Komentari

Vaš komentar