Evroposlanici predlažu rezoluciju o Pandorinim papirima, pominju i Đukanovića

Svet 20. okt. 202121:225 komentara
Podeli:
Izvor: FREDERICK FLORIN / POOL / AFP

Poslanici Evropskog parlamenta podneli su predlog za donošenje Rezolucije o Pandorinim papirima i pozivaju vlasti uključenih država da sprovedu odgovarajuće istrage, a među političarima koji se pominju je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Povezane vesti:

„Žalimo zbog činjenice da su se brojni političari, uključujući donosioce odluka na visokom nivou EU našli u Pandorinim dokumentima i pozivamo vlasti uključenih država članica da sprovedu odgovarajuće istrage o mogućim prekšajima“, navodi se u predlogu koji je potpisalo dvadesetdvoje poslanika Evropskg parlamenta.

Dodaju da posebno žale zbog činjenice da su tu političari poput premijera Češke Andreja Babiša i predsednika Kipra Nikosa Anastasiadesa, koji su u Evropskom savetu, ministra finansija Holandije Vopkea Hoekstre, Predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Dodaje se da su svi političari pomenuti u Pandorinim dokumentima navodno povezani sa ofšor kompanijama u više država.

Specijalno državno tužilaštvo u Croj Gori je početkom meseca formiralo predmet povodom navoda iz Pandorinih papira da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Komentari

Vaš komentar