EUROSTAT: Više od polovine građana EU ima prekomernu težinu, Hrvati najdeblji

Svet 21. jul. 202112:324 komentara
Podeli:
Izvor: Eurostat/Printscreen

Od svih građana EU, njih 53 ima prekomernu težinu, a najdeblji su građani Hrvatske i Malte, pokazuje istraživanje EUROSTAT-a za 2019. godinu koje je objavljeno u sredu. Kako se navodi, za čak 65 odsto građana te dve zemlje smatra se da imaju prekomernu težinu.

Najmanji procenat ljudi sa prekomertnom težinom registrovan je u Italiji (46 odsto), Francuskoj (47 odsto) i Luksemburgu (48 odsto), ali je on i dalje blizu EU proseka.

Prema analizi EUROSTAT-a, 45 odsto odraslih građana država EU održava težinu koja se smatra „normalnom“, dok se kod 53 odsto ona smatra prekomernom. Za 36 odsto građana smatra se da su u stanju pred gojaznost, dok je 17 odsto u nekoj od faza gojaznosti; blagoj, teškoj ili ekstremnoj.

Gojenju su skloniji građani u starosnoj dobi od 65 do 74 godine (66 odsto), a u većem procentu je registrovano kod mušakraca nego kod žena.

Izvor : Eurostat/Printscreen

Takođe, EUROSTAT navodi i da se razlike u prekomernoj težini vide i u odnosu na nivo obrazovanja, što je taj nivo veći, broj prekomerno teških se smanjuje (59 odsto kod građana sa nižim obrazovanjem, 54 odsto kod onih sa srednjim i 44 odsto kod visokoobrazovanih ljudi).

Slično je i kod gojaznosti, građani sa najnižim stepenom obrazovanja su i najgojazniji (20 odsto), niži nivo zabeležen je kod građana sa srednjim nivoom obrazovanja (17 odsto), dok je najmanje gojaznih među visokoobrazovanim ljudima (11 odsto)

Komentari

Vaš komentar