EU stavila tačku na spekulacije: Ne postoji nikakav „non pejper“ za Balkan

Svet 23. sep. 202110:42 > 14:143 komentara
Podeli:
Izvor: OLIVIER MATTHYS / POOL / AFP

Nikakav “non pejper” o prekrajanju garanica na Zapadnom Balkanu nije kružio među članovima Evropskog saveta, niti se o njemu razgovaralo na bilo kom radnom telu Saveta, navodi se u nepotpisanom odgovoru na poslaničko pitanje.

Pročitajte još:

Time je, tek poslednjih dana septembra, EU stavila tačku na spekulacije o “non pejperu” koji je liderima država EU proletos navodno prosledio slovenački premijer Janez Janša i koji je izazvao velike turbulencije u regionu.

Pitanje nadležnim institucijama o tom dokumentu postavio je još 15. jula Slovenački poslanik Klemen Grošelj, poslanik političke grupacije “Obnovimo Evropu” i član više radnih tela Evropskog Parlamenta koja se bave pitanjima u vezi sa zapadnim Balkanom.

“Teme iz tog dokumenta bi imale dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja zapadnog Balkana, a samim tim i značajne posledice na politiku Evropske unije u odnosu na ceo region,” naveo je tada Grošelj, tražeći pristup kontroverznom dokumentu, bez obzira na njegov eventualni stepen tajnosti.

Sada je i zvanično stigao odgovor da takav papir ne postoji.

VIše puta su razni predstavnici institucija EU tvrdili da “slovenački non pejper” o prekrajanu granica nikada nisu videli, a i sam Janša je negirao autorstvo nad takvim dokumentom, ali su spekulacije iznova podgrevane novim “informacijama” koje su navodno izlazile u javnost.

U tom dokumentu navodno se predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Zvaničnici Evropske unije ranije su naveli da su granice na Zapadnom Balkanu “zatvoreno pitanje”.

Komentari

Vaš komentar