EU razmatra uvođenje novih sankcija Belorusiji, Litvanija digla žicu na granici

Svet 12. jul. 202122:585 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Janis Laizans

EU razmatra uvođenje novih, "jačih" ekonomskih sankcija protiv režima u Belorusiji da bi se zaustavilo ilegalno prebacivanje migranata ka Uniji, upozorio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Režim (predsednika Aleksandra Lukašenka) treba da razume da treba da poštuje svoje međunarodne obaveze. Ako nastavi EU treba da preispita sankcije i predvidi snažnije ekonomske sankcije“, rekao je Borel u izjavi posle sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok rekao je da je „instrumentalizacija migracije potpuno neprihvatljiva“.

Litvanija, gde su se sklonili brojni beloruski opozicionari posle spornih predsedničkih izbora u Belorusiji, suočena je sa prilivom migranata i odlučila je da izgradi zid na granici sa Belorusijom.

Litvanski graničari objavili su u petak da su priveli 37 migranata tokom prethodna 24 časa, čime se ukupan broj ilegalnih prelazaka od početka godine popeo na 1.500 u odnosu na samo 81 za celu 2020. godinu. Litvanija sa 2,8 miliiona stanovnika ima teškoće da smesti migrante, a za sada nije vratila ni jednog od njih, iako su odbijeni njihovi zahtevi za azil.

EU je krajem juna Belorusiji uvela ekonomske i pojedinačne sankcije da bi je kaznila zbog preusmerenja komercijalnog aviona na Minsk zbog hapšenja opozicionara. Sankcije su uperene protiv beloruskih zvaničnika, poslovnih ljudi kao i ključnih sektora kao što je kalijum, nafta i duvan.

Na crnoj listi EU za Belorusiju nalazi se 166 osoba, među kojima su i predsednik Lukašenko, njegova dva sina, kao i 15 firmi povezanih sa režimom.

Kao odgovor Belorusija je suspendovala svoje učešće u Istočnom partnerstvu Evropske unije i opozvala svog ambasadora iz Brisela.

Komentari

Vaš komentar