EU priprema deveti paket sankcija Rusiji

Svet 24. nov 202212:339 komentara
Izvor: Ursula fon der Lajen

Evropska unija priprema deveti paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Finskoj u četvrtak.

Pročitajte još:

„Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gde boli da dodatno oslabi njenu sposobnost da vodi rat u Ukrajini i danas mogu da objavim da radimo punom parom na devetom paketu sankcija“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

„Uverena sam da ćemo vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cena ruske nafte sa grupom G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo stati dok Ukrajina ne pobedi Putina u njegovom ilegalnom i varvarskom ratu“, rekla je ona.

Fon der Lajen nije iznela detalje o merama koje će obuhvatiti devetu rundu sankcija.

Osma runda sankcija dobila je konačno odobrenje prošlog meseca i uključuje više ograničenja u trgovini čelikom i tehnološkim proizvodima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Finske i Estonije i potpredsednicom vlade Švedske, Von der Lajen je rekla da ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, poput struje, predstavljaju ratne zločine.

Takođe znam da će naši ukrajinski prijatelji pobediti tu strategiju jer su jaki i imaju pravedan motiv, a mi, EU, stajaćemo uz njih u ovim teškim vremenima koliko god bude potrebno“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar