EU pokrenula postupak protiv Astrazeneke zbog nepoštovanja ugovora o isporuci

Svet 26. apr. 202115:05 > 23:24
Podeli:
Izvor: Oliver Bunić / AFP

Evropska unija je pokrenula postupak protiv švedsko-britanske laboratorije Astrazeneka koju optužuje da nije ispunila obaveze po pitanju isporuka vakcine protiv koronavirusa, saopštila je Evropska komisija.

„Uslovi ugovora nisu poštovani i kompanija nije bila u stanju da sprovede pouzdanu strategiju kako bi obezbedila blagovremene isporuke“, rekao je portparol EK.

Povezane vesti

Astrazeneka je u prvom kvartalu isporučila EU samo 30 miliona doza od 120 miliona koliko je ugovoreno, a u drugom kvartalu namerava da obezbedi samo 70 miliona od planiranih 180 miliona.

Postupak je pokrenut u petak „u ime Komisije, kao i u ime 27 država članica, koje jednoglasno podržavaju ovaj postupak“, dodao je portparol EK, ne precizirajući pred kojim sudom je postupak pokrenut.

Ugovor EU sa Astrazenekom, čija je cenzurisana verzija objavljena, jeste ugovor po belgijskom pravu i precizira da se laboratorija, Komisija i države obavezuju da sporove rešavaju pred belgijskim sudovima.

„Ono što nam je važno u ovom slučaju jeste da obezbedimo brzu isporuku dovoljnog broja doza na koje evropski građani imaju pravo i koje su nam obećane ugovorom“, rekao je portparol EK.

Korišćenje vakcine Astrazeneka protiv koronavirusa ograničeno je u većini zemalja Evropske unije zbog veoma retkih slučajeva tromboze. Danska je više ne koristi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar