EU odlučila da zamrzne imovinu Putina i Lavrova

Svet 25. feb. 202219:28 > 23:3118 komentara
Podeli:
Evropska komisija, EU, Brisel
Izvor: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Evropska unija složila se da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u okviru drugih sankcija, izjavio je šef diplomatije Letonije. To je potvrdio i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

POVEZANA VEST

Odluka o zamrzavanju imovine Lavrova i Putina ukazuje da se zapadne sile kreću ka uvođenju mera bez presedana u nastojanju da zaustave invaziju ruskog suseda Ukrajine i veći rat u Evropi, navodi agencija AP.

„To je važan korak. Jedine vođe na svetu protiv kojih je EU uvela sankcije su sirijski predsednik Bašar al Asad i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, i dakle sada Putin za Rusiju“, rekao je Borel na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova Unije koji su odobrili paket sankcija protiv Rusije bez presedana najavljen juče.

Sankcije protiv Putina i Lavrova iste su kao i sankcije predviđene za druge ličnosti na evropskoj crnoj listi i uključuju zamrzavanje imovine, rekao je Borel.

I Velika Britanija najavila je danas uvođenje sankcija protiv Putina i Lavrova.

Na spisku sankcija EU su svi članovi ruske Dume, donjeg doma parlamenta, kao i 26 poslovnih ličnosti. Pojedinci koji su na spisku takođe imaju zabranu ulaska na evropsku teritoriju.

Borel je rekao da je ovaj paket sankcija najteži koji je ikad EU uvela, i dodao je da bi Unija mogla da donese nove mere ako bude potrebno ali da za sada treba da se koncentriše na sprovođenje ovog što je odlučeno.

EU je odlučila drastično da ograniči pristup Rusije evropskim tržištima kapitala, takođe će smanjiti pristup zemlje važnoj tehnologiji i lišiće je elektronskih i softverskih sastavnih delova što će teško pogoditi njenu privredu.

Biće zabranjen izvoz aviona, i delova aeronautičke i svemirske industrije u Rusiju, kao i tehnologije za preradu u naftnoj industriji.

Banke u EU neće moći da prime depozite od više od 100.000 evra od ruskih državljana, a više ruskih državnih firmi imaju blokiran pristup evropskom finansiranju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio je da se Rusiji blokira sistem međunarodnog bankarskog plaćanja svift da bi se ona izolovala od ostatka sveta, ali to nije prihvaćeno. Zemlje članice su to zakočile i odlažu tu odluku za kasnije.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič je pre Borelove zvanične potvrde javio preko Tvitera da su ministri spoljnih poslova EU "usvojili drugi paket sankcija" i dodao da zamrzavanje imovine uključuje predsednika Rusije i ministra spoljnih poslova te zemlje.

Zaharova: Sankcije odraz nemoći

Izvor : YURI KADOBNOV / AFP

Sankcije koje je Zapad uveo Putinu i Lavrovu odraz su nemoći, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Sankcije protiv predsednika Putina i šefa ruske diplomatije Lavrova, primer su i pokazatelj totalne nemoći zapadnih država", naglasila je Zaharova.

Zaharova je, takođe nešto ranije izjavila da Putin ni Lavrov nemaju bankovne račune u Britaniji niti bilo gde u svetu.

Više o dešavanjima u vezi sa Ukrajinom čitajte u BLOGU UŽIVO.

Komentari

Vaš komentar