EU od danas više ne kupuje ruski ugalj, drvo, cement, alkoholna pića, srebro…

Svet 10. avg 202219:5381 komentara
Podeli:

Zabrana uvoza uglja iz Rusije u EU stupila je na snagu u aprilu, u okviru petog paketa sankcija koje je EU uvela prema Rusiji, zbog napada na Ukrajinu. Sankcije su stupile na snagu uz pojedina izuzeća, koja prestaju da važe - danas.

Države EU od danas ne kupuju ruski ugalj. Peti paket sankcija usvojen u aprilu, predvideo je momentalnu obustavu uvoza uglja iz Rusije u EU, uz opciju da važenje ugovora koji su do tada potpisani, moze trajati najduže do 10 avgusta.

Povezane vesti

Za razliku od najavljene zabrane uvoza ruskog gasa, od koga su pojedine države privremeno izuzete, ovde takvih izuzeća nema. Obustava uvoza uglja odnosi se na četvrtinu ukupnog ruskog izvoza tog energenta, čime ta zemlja ostaje bez najmanje osam milijardi evra prihoda.

Isti rok ostavljen je i onim kompanijama koje imaju ugovore sa Ruskim partnerima o prometu širokog spektra dobara koji toj zemlji donose ogromne prihode.

Pa od danas EU više ne trguje sa Rusijom ni kada su u pitanju pojedina đubriva, drvo, cement, proizvodi od stakla ili gume, razne hemikalije, srebro, aluminijum, ali i morski plodovi ili alkoholna pića.

Izuzetak je napravljen samo sa đubrivom čiji ograničeni uvoz će i dalje biti dozvoljen, kroz carinske kvote kojima će upravljati Evropska komisija i države članice EU.

Takođe, do danas su pojedina ruska plovila mogla da uđu u evropske luke uz posebno ovlašćenje, koje su mogla dobiti ako u Evropsku uniju donose prirodan gas, naftu, titanijum, aluminijum, bakar ili druge proizvode. Prema ranije utvrđenoim polanu, danas je ta mogućnost za pojedine ruske brodove i tankere u potpunosti obustavljena, kao i mogućnost uvoza.

Evopska Unija uvela je niz ekonomskih, finanisjkih, bezbednosnih i drugih sankcija sa ciljem da umanji rusku sposobnost ratovanja i kazni one koje smatra odgovornim za taj rat. U Briselu tvrde da sankcije već imaju efekta i da, kako kažu „pogađaju snažno i duboko“, a da će prave posledice kooridnisanih napora u kojima trenutno učestvuje 40 država sveta – ruska ratna mašinerija tek osetiti.

U Evropskoj komisiji tvrde da je ruski BDP pao za 10 odsto, proizvodnja automobila smanjena za 90 odsto,  više od 1.000 preduzeća se povuklo iz Rusije,
a 45 odsto ruskih potreba za naprednim tehnologijama zavisi od industrije u EU.

U Briselu kažu da na ovome neće stati i da nastavljaju da pripremaju i dalje sankcije sa namerom da kazne sve one koji su odgovorni za, kako navode, „brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu“.

Komentari

Vaš komentar