EU očekuje i do osam miliona izbeglica iz Ukrajine

Svet 06. mar 202216:052 komentara
Podeli:
ukrajina izbeglice devojčica
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Potpredsednica Evropske komisije Vjera Jurova rekla je da se Evropska komisija sprema na, možda, i osam miliona ratnih izbeglica iz Ukrajine, koji će mahom ostati u srednjoevropskim zemljama koje su im kulturno i jezikom bliže i gde imaju rođake.

„Zasada je najveći broj osam miliona ukrajinskih izbeglica. Taj broj sam videla u pripremnim materijalima. Takav talas nikada nismo doživeli iz neposredne blizine. Evropska unija je izdvojila 400 miliona evra za pomoć izbeglicama koji su već u opticaju. Zemljama članicama je rečeno da mogu da koriste kohezione fondove“, kazala je Jurova za češki javni tv servis.

Po oceni Jurove pitanje je da li bi u slučaju izbeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine pomogao sistem relokacije.

„Pitanje je da li bi oni to želeli. Zasada traže put do svojih rođaka i poznanika. Uglavnom u zemljama Srednje Evrope koje su im po jeziku i kulturi bliže. Poljska, Slovačka, Češka, Rumunija“, rekla je Jurova.

Poljske vlasti su saopštile da će broj izbeglica koji stižu u Poljsku, tempom od preko 100.000 dnevno značiti da će njihov broj danas preći milion.

Borel razmatra da Kina bude posrednik?

Češka evrokomesarka podsetila je da pored humanitarne pomoći i prihvata izbeglica EU pomaže i ukrajinskoj vojsci finansijski i oružjem, šte je preokret pošto to do sada nikada EU nije uradila ali da se takođe i traga ko bi mogao da bude neutralni posrednik da se rat što pre okonča.

„Šef evropske diplomatije Žozep Borel razmatra da to bude Kina. Zapad je sada neizmerno jedinstven. EU govori istim glasom i radimo iste stvari kao Velika Britanija, SAD, Japan“, objasnila je Jurova zašto se posredovanja ne može prihvatiti nijedna zapadna država.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar