EU obustavila emitovanje „Raša tudej“ i Sputnjika na svim platformama

Svet 02. mar 202217:4313 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Evropska unija obustavila je distribuciju ruskih medija Raša tudej i Sputnjik. Smatra se da su ovo sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema saopštenju, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, internet stranice i aplikacije.

„Sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji su suspendovani. Ove mere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primenjuju“, navodi se u saopštenju, prenosi RSE.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je povodom ove odluke poručila da su reči veoma važne u ratnom periodu.

„Svedoci smo masovne propagande i dezinformacija povodom ovog nečuvenog napada na slobodnu i nezavisnu zemlju. Nećemo dozvoliti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži kojima opravdavaju Putinov rat ili poseju seme podela u našoj Uniji“, poručila je ona.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borrel je ocenio da Rusija koristi manipulaciju informacijama kao „operativno oruđe“.

„Danas činimo važan korak protiv Putinove manipulacije i zatvaranja slavine za ruske medije u EU pod kontrolom države. Već smo ranije sankcionisali rukovodstvo RT-a, uključujući i glavnu urednicu (Margaritu) Simonjan i logično je da ciljamo i na aktivnosti koje organizacije sprovode u okviru naše Unije“, poručio je Borel.

U saopštenju koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za „Raša tudej“ i Sputnjik se navodi da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine, što, kako stoji, „predstavlja značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU“.

Više o ratnim dešavanjima pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar