EU: Mađarska da promeni politiku prema migrantima posle odlaska Fronteksa

Svet 29. jan 202107:04
Izvor: N1

Evropska unija je pozvala Mađarsku da promeni pristup politici azila i da počne da poštuje prava migranata, nakon što je agencija EU za kontrolu granica Fronteks obustavila aktivnosti u toj zemlji.

Posle video konferencije ministara unutrašnjih poslova 27 članica Unije, evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson izjavila je da je „pravo na podnošenje zahteva za azil osnovno ljudsko pravo“.

„To je ono što treba da branimo i štitimo. Očekujem da Mađarska promeni politiku i da dozvoli ljudima da podnose zahteve za azil na njenoj teritoriji. Ne može agencija kao što je Fronteks da pomaže Mađarskoj u sprečavanju ljudi da dođu u Mađarsku ako ona ne poštuje osnovna prava migranata i zakone EU“, rekla je Johanson.

Fronteks je juče saopštio da obustavlja aktivnosti u Mađarskoj dok nacionalistička vlada u Budimpešti ne uskladi zakone sa presudom Evropskog suda pravde (ECJ) iz decembra povodom odnosa prema migrantima.

Primena presude znači da Budimpešta počne da prihvata zahteve za azil i da dozvoli migrantima da ostanu u Mađarskoj do donošenja odluke o tim zahtevima, kao i da prestane s praksom da ljude na granici potiskuje u Srbiju, čime krši propise EU.

Kada su migranti 2014. godine masovno krenuli ka Evropi, pre svega bežeći od rata u Siriji, Mađarska je bila na popularnoj ruti ka Zapadnoj Evropi.

Fronteks je tada poslao policajce, vozila i drugu opremu za nadzor da pomogne Mađarskoj u obezbeđenju granica i otkrivanju falsifikovanih dokumenata i drugih oblika prekogranične kriminalne aktivnosti.

Portparol madjarske Vlade Zoltan Kovač izjavio je da „nisu dobili puno pomoći od Fronteksa, ali da deluje da Brisel želi da uzme i to malo što jesu dobili“.

„Mađarska neće podleći pritisku promigrantskih snaga. Nastavićemo da branimo mađarski narod i granice zemlje i EU“, naveo je Kovač na Tviteru.

Mađarska vlada je zauzela tvrd pristup prema migrantima, a premijer Viktor Orban stavlja to pitanje u središte politike od 2015. godine, snažno odbijajući da postupi u skladu s politikama EU, čiji je cilj da teret prihvata migranata i izbeglica ravnomernije rasporedi među članicama.

Orban često navodi da Brisel pokušava da primora Mađarsku da prihvati veliki broj migranata i predstavlja sebe kao branioca evropske civilizacije i hrišćanske kulture zbog antimigrantskih politika.

Spor dolazi u vreme kada Evropska komisija nastoji da obezbedi podršku svih 27 članica za novi Pakt o migraciji i azilu koji treba da zameni nefunkcionialne zakone o azilu i da okonča razmirice oko migrantskog pitanja.

Takođe, spor dolazi i u vreme kada se Fronteks brani od optužbi da su njegovi pripadnici umešani u sprečavanje dolaska migranata iz Turske na grčka ostrva, što je zabranjeno prema međunarodnom izbegličkom pravu.

Komentari

Vaš komentar