EU kritikuje SAD zbog „nedostatka lojalnosti“ u vezi krize sa podmornicama

Svet 20. sep 202122:283 komentara
Šarl Mišel Portugal
Izvor: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je kao nedostatak lojalnosti i transparentnosti odnos SAD prema krizi o raskidu ugovora o australijskoj narudžbini francuskih podmornica u sklopu novog strateškog partnertstva SAD, Velike Britanije i Australije.

Povezane vesti:

„Osnovni principi između saveznika su transparentnost i poverenje, to ide zajedno. A šta sad vidimo? Očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti“, rekao je Mišel novinarima u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Mišel je rekao da Evropska unija (EU) od Vašingtona traži pojašnjenja kako bi shvatila namere strateškog partnerstva tri zemlje, jer je ono nerazumljivo.

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen vredan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

Za vreme bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa „barem je bilo jasno da po njegovom tonu i obraćanju EU nije partner i neophodni saveznik (za SAD)“, rekao je Mišel.

Komentari

Vaš komentar