EU aktivirala opciju za 100 miliona dodatnih doza Fajzerove vakcine

Svet 19. apr 202120:29
Podeli:
Izvor: N1

Evropska unija objavila je da je aktivirala opciju iz svog drugog ugovora potpisanog sa laboratorijama Fajzer/Biontek za nabavku dodatnih 100 miliona doza njihove antikovid vakcine.

„To je važna novost, ukupno će 600 miliona doza biti isporučeno u 2021. godini zemljama EU“, napisala je na Tviteru evropska komesarka za zdravlje Stela Kirjakides.

Evropska komisija, koja pregovara u ime 27 zemalja članica, potpisala je u novembru 2020. godine prvi ugovor sa američko-nemačkim Fajzer/Biontekom za narudžbu od 200 miliona doza, uz opciju za dodatnih 100 miliona doza. Ta opcija aktivirana je 15. decembra.

Brisel je zatim 8. januara zaključio drugi ugovor sa novom čvrstom narudžbom od 200 miliona doza i mogućnošću kupovine dodatnih 100 miliona doza, što je sada potvrđeno.

EU je ukupno u prvom kvartalu dobila 67 miliona doza vakcine Fajzer/Biontek i očekuje 250 miliona doza u drugom kvartalu. Oko 280 miliona doza treba da uslede u drugoj polovini godine.

Fajzer je saopštio da su ugovori potpisani sa EU po ukupnom obimu najveći zaključeni do sada u svetu.

Proizvodni pogon u Marburgu u Nemačkoj treba sam da proizvede 250 miliona doza ove vakcine u prvom polugodištu, a kapacitet će dostići do milijardu doza godišnje.

Evropska komisija je počela pregovore sa Biontekom i Fajzerom o narudžbi 1,8 milijardi dodatnih doza, što bi bio treći ugovor, u predviđanju masovne vakcinacije dece i moguće potrebne revakcinacije protiv sadašnjih i budućih sojeva koronavirusa.

EU se tim otvoreno opredelila za vakcine koje rade po principu informacione RNK tehnologije, kao što su Fajzer/Biontek i američka Moderna, koje se smatraju efikasnijim protiv takozvanih južnoafričkih i brazilskih sojeva.

Vakcina Astrazeneke, koja se zasniva na tradicionalnoj tehnologiji, kasni u isporukama i pogođena je zabrinutošću zbog retkih slučajeva tromboze, zbog čega je ograničena njena upotreba u nekim zemljama. U tom kontekstu, opcija o dodatnih 100 miliona doza koje je EU potpisala sa Astrazenekom mogla bi da ne bude aktivirana i da se ugovor ne obnovi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar