Etiopija ušla u 2015. godinu

Svet 11. sep 202214:538 komentara
Izvor: REUTERS/Tiksa Negeri

Etiopljani su ušli u Novu godinu po autohtonom kalendaru koji se koristi u toj istočnoafričkoj državi po kojem je danas prvi dan 2015. godine.

Prvi dan u godini, koji se u Etiopiji naziva „enkutata“, smatra se i završetkom kišne sezone i početkom perioda žetve, piše Anadolija.

U zemlji, koja je poslednje dve godine poprište sukoba i političke krize, političari i verski lideri uputili su novogodišnje poruke mira.

Premijer te zemlje Abij Ahmed je u poruci naveo da se s nadom raduju budućnosti i pozvao svoj narod da bude deo napora koji će doprineti nadi zemlje u bolju budućnost u Novoj godini.

Etiopski kalendar, poznat i kao kalendar Ga’ez, zasniva se na Suncu i zaostaje sedam godina i osam meseci za gregorijanskim kalendarom.

Taj kalendar se koristi i u verskim i službenim državnim poslovima u Etiopiji. Kalendar ima 12 meseci od po 30 dana i dodatnih pet ili šest epagomenalnih dana koji se smatraju 13. mesecom u godini. Svaka četvrta godina je prestupna i Nova godina počinje 11. septembra ili 12. u prestupnoj godini.

Etiopija takođe koristi i sopstveni sistem merenja vremena u kojem dan počinje u 06:00, a ne u 00:00 sati. Dan se sastoji od dva različita dela od po 12 sati i prva vremenska zona počinje u 06:00, a druga počinje u 18:00 sati.

Komentari

Vaš komentar