Nemačka protiv zabrane putovanja Rusima u EU, Estonija im zatvara granice

Svet 11. avg 202213:52 > 14:0618 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/ Timo Anis

Nemačka je u četvrtak odbacila pozive Evropske unije (EU) na zabranu turističkih viza za ruske državljane, navodeći da sankcije ne bi trebalo da naškode nedužnim ljudima. Istovremeno, Vlada Estonije je odlučila da zabrani ulazak državljanima Ruske Federacije sa važećim šengen vizama koje je izdala Estonija. Zabrana će stupiti na snagu za nedelju dana.

Pročitajte još:

„Ovaj rat je Putinov rat“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da bi sankcije trebalo da budu usmerene protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i onih koji podržavaju rat u Ukrajini.

„Usvojili smo oštre, konkretne sankcije protiv mnogih ruskih zvaničnika, oligarha i moćnih grupa u Rusiji i svakako ćemo nastaviti da preduzimamo dalje korake. Ali ako sada te mere proširimo na sve, uključujući potpuno nevine ljude, onda bi to smanjilo efikasnost ovih sankcija“, rekao je on.

Ranije ove nedelje su Finska i Estonija pozvale ostale članice EU da prestanu da izdaju turističke vize građane Rusije, kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine. Estonija je danas saopštila da će zabraniti ulazak u zemlju državljanima Rusije koji imaju važeće vize.

„Poseta Evropi je privilegija, a ne ljudsko pravo“, objavila je u utorak na Titeru estonska premijerka Kaja Kalas navodeći da je sada „vreme da se prekine s turizmom iz Rusije“.

Estonija zabranjuje ulazak Rusima sa važećim vizama

Vlada Estonije odlučila je da zabrani ulazak državljanima Ruske Federacije sa važećim šengen vizama koje je izdala Estonija. Zabrana će stupiti na snagu za nedelju dana.

„Ova sankcija znači da će vize ostati važeće, ali će vlasnici viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, neće im biti dozvoljen ulazak u Estoniju“, rekao je ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu (Isamaa) na vladinoj konferenciji za novinare.

Reinsalu je rekao da postoje izuzeci od zabrane, a oni se odnose na zaposlene u ruskoj ambasadi i članove njihovih porodica, osobe koje su direktno uključene u prevoz robe i putnika, lica koja imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu Evropske unije ili čiji je dolazak u Estoniji neophodan iz humanitarnih razloga ili koji posećuju rođaka ili supružnika estonskog državljanina koji živi u Estoniji ili osobu sa dugotrajnom dozvolom boravka u Estoniji, ili koja ima zajedničku decu sa pozivaocem.

Ova odluka se ne tiče građana Ruske Federacije na osnovu šengenskih viza koje izdaju treće zemlje Evropske unije, iako će se, prema Reinsaluu, i o ovom pitanju raspravljati u vladi.

„Dogovorili smo se da će Ministarstvo spoljnih poslova i unutrašnjih poslova pripremiti svoje moguće predloge za sledeću nedelju, u vezi sa pitanjem kako je moguće zatvoriti granicu Estonije i onim državljanima Ruske Federacije koji imaju šengensku vizu koja ima nije izdata u Estoniji“, rekao je Reinsalu.

On je naglasio da se ograničenja koja će važiti za nedelju dana ne tiču onih državljana Ruske Federacije čija je domovina Estonija ili koji su stalni stanovnici Estonije.

Komentari

Vaš komentar