Eruptirao vulkan na španskom ostrvu La Palma

Svet 19. sep. 202117:44 > 20:481 komentar
Podeli:
Španija, vulkan
Izvor: REUTERS/Borja Suarez

Vulkan na španskom ostrvu La Palma u Atlantskom okeanu je eruptirao posle nedelju dana sve jačih seizmičkih aktivnosti, izjavili su španski naučnici. Španski premijer odložio put u Njujork i uputio se na kanarsko ostrvo.

Na snimku, koji je prikazala španska državna televizija TVE, vide se oblaci crnog i belog dima iznad vulkanskog grebena Kumbre Vijeha na ostrvu La Palma.

Erupciju je prijavio Vulkanološki institut Kanarskih ostrva, kojima La Palma pripada.

Vlasti su ranije započele evakuaciju stanovnika koji se teže kreću, nakon što su stručnjaci upozorili na mogućnost jakih zemljotresa i vulkanske erupcije.

Na ostrvu je registrovan i zemljotres magnitude 3,8, dok su vibracije od seizmičkih aktivnosti mogle da se osete na tlu.

Službama je naređeno da budu spremne za evakuaciju oko hiljadu ljudi ako bude potrebno.

Na ostrvu živi oko 85.000 ljudi.

Vulkan Kumbre Vijeha je poslednji put eruptirao 1971. godine.

Španski premijer Pedro Sančez odložio je put u SAD gde je trebalo da učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku i uputio se na kanarsko ostrvo La Palma, piše agencija EFE.

„Idem na Kanarska ostrva, s obzirom na seizmičku situaciju, da iz prve ruke saznam stanje i protokole“, napisao je premijer Španije na Tviteru.

Sektor za letenje izdao je, kao preventivnu meru, preporuku da avioni ne kreću put ostrva La Palma, rečeno je za agenciju EFE.

Kako se dodaje, avio kompanije će doneti konačnu odluku, pošto vazdušni saobraćaj nije obustavljen.

Komentari

Vaš komentar