Erdogan u Ukrajini: Rat će se završiti za pregovaračkim stolom

Svet 18. avg 202220:1221 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP/ Evgeniy Maloletka

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je zabrinutost zbog sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. On je rekao da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, a s tim su se složili i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, prenosi Anadolija.

Pročitajte još:

„Ne želimo da doživimo novi Černobilj“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka u Lavovu s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Erdogan, Zelenski i Gutereš su razgovarali o koracima koji se mogu preduzeti da bi se diplomatskim sredstvima okončao rusko-ukrajinsko rat i održao mehanizam koji je nedavno uspostavljen za izvoz ukrajinskih žitarica na svetsko tržište.

Ukrajinski predsednik Zelenski je kazao da je Erdogan odigrao vodeću ulogu u dogovoru o isporuci žitarica, što je pomoglo u rešavanju globalne krize sa hranom.

Naglasio je da Rusija mora odmah da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane u Zaporožju i prekine provokacije i napade.

„Da bi počeli mirovni pregovori, Rusija prvo mora da napusti okupirane ukrajinske teritorije“, poručio je Zelenski.

„Tokom našeg sastanka ocenili smo mogućnost transformacije pozitivne atmosfere stvorene istanbulskim sporazumom u trajni mir“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima ne samo Ukrajina, već i ceo svet počeo je da oseća pozitivne efekte sporazuma postignutog u Istanbulu o nastavku ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora.

„Od 1. avgusta smo isporučili oko 625.000 tona ukrajinskih žitarica na svetska tržišta sa 25 brodova“, rekao je turski predsednik.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini je bio glavna tema razgovora, a fokus je bio na mogućnostima za njegovo okončanje. Istakao je da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Rekao je da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, dodajući da Zelenski i Gutereš podržavaju ovaj stav.

Erdogan je kazao i da će Turska nastaviti da ocenjuje ishod današnjih sastanaka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskom stranom.

Turski predsednik se prethodno sastao sa Zelenskim, a na konferenciji za novinare je rekao da su razgovarali o odnosima na nivou strateškog partnerstva koje pokriva sve dimenzije, mogućnost dalje saradnje i solidarnost.

Komentari

Vaš komentar