Erdogan pozvao Švedsku, Finsku i NATO da budu solidarni sa njim protiv Kurda

Svet 30. jun 202213:38 > 17:323 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od Finske, Švedske i NATO saveznika da budu "u potpunosti solidarni" sa Ankarom u njenoj borbi protiv terorizma, konkretno u borbi protiv kurdskih pokreta.

Turski šef države pozvao je dve nordijske zemlje da preuzmu svoj deo u toj borbi.

„To izjašnjavanje (protiv terorizma) ne treba da ostane na papiru. Neophodno je da se nastavi borba na potpuno solidaran način, bez ikakve diskriminacije među terorističkim organizacijama“, rekao je Erdogan na NATO samitu.

Turska je u utorak postigla dogovor sa dve nordijske zemlje o njihovom pristupanju Alijansi, u zamenu za njihovu preuzetu obavezu da će se boriti protiv kurdskih pokreta koje Ankara smatra terorističkim.

On je rekao da ako dve nordijske zemlje ispune svoj zadatak, Turska će podneti parlamentu memorandum o razumevanju na odobravanje, ali ako ne urade, ne dolazi u obzir da ga pošalje u parlament.

On je pozvao Finsku i Švedsku da završe svoje pravne odredbe oko kurdskih pokreta Radničke partije Kurdistana (PKK) i Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koje deluju na granicama Turske na severu Iraka i Sirije.

„Ono što je važno je da se ispune obećanja data Turskoj“, rekao je Erdogan.

Komentari

Vaš komentar