Erdogan – SAD na strani terorista, Turska uhapsila 718 prokurdskih aktivista

Svet 15. feb 202114:19 > 17:542 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Turkish Presidency via AP, Pool

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je SAD da podržavaju "teroriste", pošto je Ankara saopštila da su borci Radničke partije Kurdistana u Iraku "pogubili" 13 Turaka.

„Izjave SAD su žalosne. Kažete da ne podržavate teroriste, ali ste zapravo na njihovoj strani“, rekao je Erdogan.

Turska je optužila Radničku partiju Kurdistana da je pogubila 13 turskih državljana, uglavnom pripadnika snaga bezbednosti, a koje je nekoliko godina držala u zatočeništvu na severu Iraka.

Radnička partija Kurdistana je potvrdila smrt grupe zarobljenika, ali je odbacila verziju Ankare. Kurdske snage tvrde da su zarobljenici ubijeni u turskim vazdušnim napadima.

Američki Stejt department je izrazio žaljenje povodom smrti turskih državljana.

Turska uhapsila 718 prokurdskih aktivista

Turske vlasti uhapsile su 718 osoba, među kojima članove prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) zbog sumnje da su povezani sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), optuženom da je ubila 13 Turaka u Iraku, saopštilo je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Puno oružja, dokumenata i digitalnog materijala koji pripadaju (terorističkoj) organizaciji zaplenjeno je tokom pretresa“, navelo je Ministarstvo i dodalo da su operacije u 40 gradova širom zemlje još u toku.

PKK koja je u Turskoj označena kao teroristička organizacija, potvrdila je smrt grupe zarobljenika, ali je odbacila verziju Ankare. Kurdske snage tvrde da su zarobljenici ubijeni u turskim vazdušnim napadima.

Komentari

Vaš komentar