Erdogan očekuje sastanak sa Bajdenom: Turska nije slučajno članica NATO

Svet 28. jun 202212:41 > 14:32
Podeli:
Izvor: Reuters/Gonzalo Fuentes/File Photo

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je jutros razgovarao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i da bi oni mogli da se sastanu tokom NATO samita u Španiji.

Samit se održava u Madridu od 28. do 30. juna.

Pročitajte još

Erdogan je rekao na konferenciji za novinare u Ankari, uoči polaska u Španiju, da je Bajden izrazio želju da ponovo razgovaraju večeras ili sutra i da je turska strana navela da je to moguće.

On je rekao da će razgovarati o turskom zahtevu za unapređene avione F-16, ali je dodao da su u igri „diverzione taktike“. Te avione je Turska naručila i delimično platila, ali je Vašington suspendovao ugovor kada je Turska nabavila ruski protivvazdušni sistem S-400.

Erdogan je ljut zbog američkih vojnih baza u Grčkoj i rekao je da su SAD opsednute turskom nabavkom raketa S-400 ruske proizvodnje.

On je potvrdio i da planira da se sastane sa vođama Švedske i Finske zajedno sa generalnim sekretarom NATO, da nastave razgovore oko turskog protivljenja zahtevima za članstvo te dve nordijske zemlje.

On je rekao da Turska „hoće rezultate, ne prazne reči“.

„Naše glavno očekivanje na ovom samitu je bezuslovna solidarnost u okviru NATO. Mi smo članice Atlantske alijanse 70 godina i Turska nije slučajno članica NATO“, rekao je Erdogan.

On je rekao da, ako Švedska i Finska žele da postanu članice Alijanse, treba da uzmu u obzir zabrinutost Turske.

Ankara se protivi ulasku Švedske i Finske u Alijansu, navodeći kao razlog njihov blagi pristup prema grupama koje Turska smatra nacionalnim bezbednosnim pretnjama, među kojima su Radnička partija Kurdistana (PKK) i njen sirijski ogranak.

Američka podrška sirijskim kurdskim borcima u borbi protiv Islamske države takođe godinama ljuti Tursku.

Finski predsednik nije siguran da je moguć kompromis

Finski predsednik Sauli Ninisto pred samit u Madridu, gde njegova zemlja i Švedska učestvuju kao gosti, rekao je da nije siguran da je kompromis sa Ankarom moguć.

„Nisam optimista, a nisam ni pesimista. Samo želim da sa turskim predsednikom razgovaram otvoreno, jasno i direktno i dobro je što imamo mogućnost da to uradimo. Hajde da vidimo šta možemo da postignemo, ali je prilično teško predvideti rezultat pregovora sa Turskom“, rekao je Sauli Ninisto.

Komentari

Vaš komentar