EP o popravkama uređaja po razumnim cenama i zaštiti od „programiranog starenja“

Svet 07. apr. 202220:402 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o pravima potrošača na popravku elektronskih uređaja i pozvao da se oni zaštite od prakse "programiranog starenja", odnosno "pravljenja grešaka" od strane proizvođača.

Na plenarnoj sednici u Strazburu, poslanici EP su velikom većinom glasova usvojili rezoluciju o pravu potrošača da popravljaju uređaje po razumnim cenama.

„Želimo da potrošači imaju pravo da popravljaju svoje uređaje (…) moraju biti u mogućnosti da popravljaju i recikliraju po razumnim cenama“, rekla je Ana Kavazini, izvestilac Zelenog kluba i predsednica Komiteta za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO).

Prema istraživanju Eurobarometra, čak 77 odsto potrošača u EU radije bi popravilo svoje proizvode nego kupilo nove, a mnogi smatraju da su neki uređaji namerno napravljeni sa kratkim rokom trajanja.

Ispitivanja izdržljivosti uređaja su pokazala da se prvi kvar najčešće dešava u drugoj ili trećoj godini korišćenja, kada proizvodima u EU obično ističe garancija.

U usvojenoj rezoluciji, Evropski parlament je izneo svoja očekivanja od Zakona o pravu na popravku, koji bi Komisija trebalo da predloži u trećem kvartalu godine.

Zakon bi trebalo da učini popravke isplativim i privlačnim, da garantuje izdržljivije uređaje koji se lakše popravljaju sa uklonjivim i zamenljivim delovima, i da obaveže proizvođače da daju bolje informacije potrošačima o opcijama popravke uređaja i dužim garancijama za uređaje.

U razgovoru sa poslanicima, Kavazini je naglasila važnost budućeg zakona za zelenu tranziciju EU.

„Linearnoj ekonomiji je došao kraj i moramo da razmišljamo o kružnoj ekonomiji“, rekla je ona i dodala da „potrošači moraju biti u srcu stvaranja održivog, jedinstvenog tržišta i tranzicionog okruženja“.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova rekla je da je pravo na popravku ključna zakonodavna inicijativa i najavila da će Komisija takođe insistirati na tome da proizvodi moraju biti dizajnirani da se popravljaju i da traju što je duže moguće.

"Ove inicijative će se pozabaviti problemima tražnje i potrošnje u održivoj ekonomiji", rekao je evropska zvaničnica.

Komentari

Vaš komentar