EMA potvrdila da su koristi od AstraZeneke veće od rizika, tromb nuspojava

Svet 07. apr. 202116:23 > 21:5794 komentara
Podeli:
Astrazeneka
Izvor: JOEL SAGET / AFP

Evropska agencija za lekove (EMA) potvrdila je u sredu popodne, posle analize slučajeva krvnih ugrušaka koji se dovode u vezu sa vakcinom AstraZeneka, da su koristi od te vakcine veće od rizika.

„Zaključili smo da prijavljeni neobični i retki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nuspojave ove vakcine“, rekla je izvršna direktorka EMA, Emer Kuk na konferenciji za novinare, iznoseći nalaze ispitivanja Komiteta za bezbednost agencije, sa sedištem u Amsterdamu.

Povezane vesti

Ona je istakla da je kovid ozbiljna bolest, sa visokim procentom hospitalizacija i hiljadama umrlih, i da je EMA posle ispitivanja zaključila da je AstraZenekina vakcina „izuzetno efikasna u sprečavanju bolesti i hospitalizacija“ u slučajevima koronavirusa.

Dodala je da nisu potvrđeni specifični faktori rizika, poput starosne dobi, pola ili ranijih komorbiditeta u nastajanju krvnih ugrušaka, jer su ti incidenti potvrđeni kod oba pola i svih starosnih dobi, mada je „većina slučajeva zabeležena kod žena mlađih od 60 godina i to u periodu od dve nedelje od vakcinacije“.

Navela je da je mogući uzrok stvaranja krvnih ugrušaka „reakcija imunog sistema na vakcinu, što vodi do stanja koje je slično onome koje se kod nekih događa pri upotrebi heparina (trombocitopenija uzrokovana heparinom odnosno HIT)”.

Izvor: Reuters

Komitet za bezbednost EMA je saopštio da je prijavljeno 18 smrtnih slučajeva od 62 slučaja krvnih ugrušaka u sinusima (cerebralna tromboza venskih sinusa – CVST) i 24 u abdomenu koji su ispitivani. Slučajevi su prijavljeni EMA sa teritorije Evropske ekonomske oblasti i Ujedinjenog Kraljevstva, gde je oko 25 miliona ljudi primilo AstraZeneku.

„Nastavićemo da pratimo naučne dokaze o efikasnosti svih odobrenih vakcina protiv kovida, i s tim u vezi ćemo izdavati pojedinačne preporuke“, dodala je ona.

Navela je i da bi evropske zemlje trebalo same da odluče po pitanju upotrebe AstraZenekine vakcine, na osnovu lokalnih stopa zaraza i dostupnosti alternativnih vakcina.

Zvaničnik EMA Marko Kavaleri juče je rekao da postoji „veza“ između AstraZeneke i slučajeva tromboze nakon primanja te vakcine protiv koronavirusa.

„Sada to možemo reći, jasno je da postoji povezanost sa vakcinom. Šta izaziva ovu reakciju, međutim, još ne znamo… Da rezimiramo, u narednih nekoliko sati ćemo reći da postoji veza, ali još moramo da razumemo kako do toga dolazi“, izjavio je Kavaleri za italijanski dnevnik Mesađero.

Nakon izjave Kavalerija, EMA je saopštila da još procenjuje da li je vakcina protiv koronavirusa AstraZeneka povezana sa pojavom krvnih ugrušaka, najavivši da će u sredu ili četvrtak objaviti zaključke ispitivanja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar