EMA: Korist od vakcine Džonson i Džonson veća od rizika

Svet 20. apr. 202118:292 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Shannon Stapleton

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je ustanovljena moguća veza između vakcine Džonson i Džonson protiv kovida-19 i retke pojave stvaranja krvnih ugrušaka, ali je istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika.

Stručnjaci EMA su rekli danas da bi na etiketi Džonson i Džonson vakcine trebalo dodati upozorenje o stvaranju krvnih ugrušaka.

Evropska agencija za lekove je navela da bi ove retke poremećaje krvi trebalo smatrati „vrlo retkim neželjenim efektima vakcine“.

Povezane vesti:

Prošle nedelje, kompanija Džonson i Džonson zaustavila je distribuciju vakcina Evropi pošto su američki zdravstveni zvaničnici stopirali vakcinu te kompanije iz predostrožnosti posle izveštaja da je šest osoba u SAD kao nuspojavu na vakcinu imalo stvaranje krvnih ugrušaka, među skoro sedam miliona vakcinisanih.

Evropski zvaničnici su rekli da su uzeli u obzir sve trenutno dostupne dokaze iz SAD, među kojima i osam izveštaja o ozbiljnim slučajevima retkih krvnih ugrušaka povezanih sa niskim nivoom trombocita, uključujući i jedan smrtni slučaj.

Američka kompanija je savetovala evropskim vladama da čuvaju svoje doze Džonson i Džonson vakcine sve dok regulator EU za lekove ne izda smernice o njihovoj upotrebi.

Prošle nedelje Južna Afrika je prekinula upotrebu vakcine posle obustavljanja u SAD, a Italija, Rumunija, Holandija, Danska i Hrvatska uskladištile su svoje doze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar