EMA: Još nismo doneli zaključak o mogućoj vezi AstraZeneke s trombozom

Svet 06. apr 202112:36 > 17:429 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader, FILE)

Evropska agencija za lekove (EMA) negirala je da je utvrdila "vezu" između AstraZeneke i retkog sindroma zgrušavanja krvi nakon primanja te vakcine protiv koronavirusa. EMA je za AFP saopštila da još nije donela zaključak i da je razmatranje još u toku, prenosi Gardijan. Kako su naveli, očekuje se da će svoja saznanja objaviti u sredu ili četvrtak.

Ranije danas je zvaničnik Evropske agencije za lekove (EMA) Marko Kavaleri izjavio je da postoji „veze“ između AstraZeneke i slučajeva tromboze. „Šta izaziva ovu reakciju, međutim, još ne znamo… Da rezimiramo, u narednih nekoliko sati ćemo reći da postoji veza, ali još moramo da razumemo kako do toga dolazi“, izjavio je Kavaleri za italijanski dnevnik Mesađero.

Povezane vesti

On objašnjava da se pokušava „da se dobije precizna slika o tome šta se dešava, da se precizno definiše taj sindrom zbog vakcine“.

„Među vakcinisanim osobama, ima veći broj slučajeva cerebralne tromboze kod mladih nego što bismo očekivali. To ćemo morati da kažemo“, dodao je taj zvaničnik.

Nakon izjave Kavalerija, EMA je saopštila da još procenjuje da li je vakcina protiv koronavirusa AstraZeneka povezana sa pojavom krvnih ugrušaka.

Komitet za bezbednost agencije sa sedištem u Amsterdamu „još nije doneo zaključak i u toku je ispitivanje“, navodi se u saopštenju EMA za Frans pres.

EMA dodaje da bi odluka o tome trebalo da bude objavljena u sredu ili četvrtak.

Poslednjih nedelja su se pojavile sumnje na moguće ozbiljne neželjene efekte, ali retke, nakon što su se pojavili slučajevi atipične tromboze kod ljudi vakcinisanih AstraZenekom.

EMA je do sada tvrdila da „nije dokazana nikakva povezanost sa vakcinom“ iako je „moguća“, kao i da je korist od vakcinacije protiv koronavirusa veća od rizika.

Više zemalja je zbog toga obustavilo vakcinaciju AstraZenekom, dok je proizvođač vakcine u martu naveo da „nema dokaza o povećanom riziku“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar