El Čapova supruga priznala da mu je pomagala, osuđena na tri godine zatvora

Svet 30. nov. 202123:131 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Sud u Vašingtonu u SAD osudio je suprugu meksičkog narko bosa Hoakina Guzmana zvanog El Čapo na tri godine zatvora, pošto se izjasnila krivom da mu je pomagala da vodi svoju kriminalnu imperiju vrednu više milijardi dolara.

Ema Koronel Aispuro takođe je pomogla mužu da planira dramatično bekstvo kroz tunel iskopan ispod zatvora u Meksiku 2015. godine, tako što mu je prokrijumčarila GPS sat, rekli su tužioci na ročištu u saveznom sudu u Vašingtonu. To je pomoglo onima koji su kopali tunel da utvrde lokaciju i da stignu do njega. On je ponovo uhvaćen naredne godine.

Tužioci su tražili četiri godine zatvora, ali američki sudija joj je odredio manje, navodeći da je njena uloga bila samo delić mnogo veće organizacije. Advokati odbrane takođe su ukazali da je ona imala 17 godina kada je srela Guzmana i da se udala za njega kada je imala 18 godina.

To je sve počelo kada je ona bila maloletnica podložna uticajima, udata za moćnog čoveka starijeg od nje više od trideset godina, rekao je jedan od advokata.

Koronel Aispuro je izrazila iskreno žaljenje za svu štetu koju je nanela i zatražila oproštaj. Govorila je na španskom preko prevodioca u sudu. Ona je zatražila da joj se izrekne kazna koja bi joj omogućila da gleda kako njene devetogodišnje bliznakinje odrastaju. Ona se prethodno izjasnila krivom za tri savezna prekršaja u okviru nagodbe sa saveznim tužiocima. Predala je i 1,5 miliona dolara.

Koronel Aispuro je pomagala Guzmanu da šalje poruke svojim podređenima dok je bio u zatvoru, što mu je omogućilo da drži pod kontrolom Sinaloa kartel dok je bio iza rešetaka.

„Izabrao je nju da nosi poruke ljudima koji su radili za njega“, rekao je tužilac Entoni Nardoci.

Tridesetdvogodišnja Koronel Aispuro uhapšena je u februaru na vašingtonskom aerodromu i od tada se nalazi u zatvoru.

Komentari

Vaš komentar