Ekstremnom levičaru koji štrajkuje glađu u zatvoru u Grčkoj otkazuju bubrezi

Svet 06. mar. 202108:014 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ekstremnom levičaru Dimitrisu Kufodinasu koji u zatvoru štrajkuje glađu već gotovo dva meseca, otkazuju bubrezi zbog produženog odbijanja hrane i tečnosti, javila je bolnica u Lamiji u Grčkoj.

Navodi se da je medicinsko osoblje preduzelo sve mere da njegovo stanje stabilizuje bez primene „forsirane ishrane“ koja se smatra kao mučenje.

Lekar Todoros Sdukos rekao je da Kufonidas dobija lekove i ograničeno se hidrira intravenozno.

„Govorimo o tome da su mu sati života ostali. Došli smo do nultog momenta koji smo se svi nadali da ćemo izbeći. Reći ću jednostavno njegov život je u opasnosti“, rekao je Sdukos za atinsku radio stanicu Sto Kokino, a prenosi agencija AP.

Kufodinas (63), vođa akcija nekadašnje ekstremno levičarske terorističke grupe „17. novembar“ koju je policija rasturila 2002. godine, počeo je štrajk glađu 7. januara u zatvoru visoke bezbednosti zahtevajući premeštaj u zatvor u Atini, blizu svoje porodice.

Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, smešten je u bolnicu u Lamiji još krajem januara gde je ipak nastavio štrajk glađu, a poslednje dve nedelje stanje mu je kritično i održavaju ga u životu na odeljenju intenzivne nege.

Dimitris Kufodinas je u zatvoru 18 godina pošto je 2003. godine osuđen zbog političkih ubistava 11 osoba od 1980. i 2000. godine, među kojima 1989. godine poslanika Pavlosa Bakojanisa koji je bio zet sadašnjeg premijera Kirijakosa Micotakisa i otac sadašnjeg predsednika Opštine Atina, Kostasa Bakojanisa.

Sud je u četvrtak odbacio zahtev za suspenziju njegove zatvorske kazne, smatrajući da pogoršanje njegovog zdravlja nije rezultat bolesti nego odluke da štrajkuje glađu i žeđu.

Danas i skoro svako veče u poslednje dve nedelje okupljanje je organizovano u Atini u znak solidarnosti sa Kufodinasom, i da se traži od vlasti da poštuju pravnu državu i dozvole da se premesti u zatvor Kroidalos.

Međutim policija je htela da zabrani okupljanje na centralnom trgu Sintagma u Atini zbog restriktivnih mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa i rasterala je stotine okupljenih vodenim topovima i suzavcem.

Komentari

Vaš komentar