Ekskluzivni snimak upada policije u dom Kubanca kog smatraju protivnikom režima

Svet 15. jul. 202118:50 > 18:5543 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

Od 11. jula, hiljade Kubanaca je na ulicama širom zemlje. Oni protestuju protiv dugogodišnjih ograničenja prava, nestašice hrane i lekova i lošeg vladinog odgovora na pandemiju koronavirusa. Ovo su najveći protesti na Kubi u više od tri decenije, od 60 godina diktature Fidela Kastra.

Povezano:

Međutim, situacija je mnogo gora od onog što svetski mediji prenose. Kubanski zvaničnici rekli su 13. jula da je jedan demonstrant ubijen, ali nezavisni novinari izvestili su o više njih.

N1 televizija je dobila eskluzivne snimke upada policije u privatne domove Kubanaca za koje se sumnja da su protiv režima. Odgovor policije je brutalan.

Na smimku se čuje žena kako uzvikuje „Moji sinovi, moji sinovi“ dok se čuje plač i vidi kako u naručju nosi dete.

„U mojoj kući nema ničega, pogledajte šta su uradili mom mužu“, kaže pokazujući na krv.

„Odveli su ga, polomili su mi vrata, sve su mi polomili, puno je metaka i krvi“, rekla je žena čiji je muž, kako kaže, odveden iz njihovog doma.

Upozoravamo na uznemirujuće snimke:

Policija je uhapsila više desetina demonstranata, a u saopštenju je optužila učesnike protesta da su navodno demolirali kuće, izazivali požare i rušili vodove za struju. Oni se takođe optužuju da su napadali policiju i civile noževima, kamenjem i drugim predmetima.

Da li na Kubi, nakon 60 godina diktature, slede promene? Koliko će Kubanci biti uspešni u svojim zahtevima? Kako danas žive Kubanci u Srbiji? Na koji način Srbija pruža utočište kubanskoj zajednici? O tome će u specijalnoj emisiji N1 govoriti organizator protesta Kubanaca u Beogradu Huan de Dios, večeras od 21h.

Komentari

Vaš komentar