EK razmatra zakonske mere protiv AstraZeneke zbog manjih isporuka vakcina

Svet 22. apr. 202112:462 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader, FILE)

Evropska komisija razmatra zakonske mere protiv švedsko-britanske laboratorije AstraZeneka zbog znatno manjih isporuka vakcina protiv koronavirusa od planiranih, saznaje se od evropskih izvora.

Prema tim izvorima, EK je juče obavestila ambasadore 27 država članica o svojim namerama. Ona smatra da laboratorija nije ispoštovala obaveze iz ugovora sa EU.

Isti izvori su potvrdili da bi takve mere mogle da budu preduzete pred belgijskim sudovima. Međutim, „sve države članice se ne slažu“ po pitanju preduzimanja pravnih radnji, ocenio je neimenovani diplomatski izvor.

Na pitanje Frans presa, Komisija je objasnila da je njen prioritet garantovanje „isporuka dovoljnog broja doza u skladu sa obavezama“ AstraZeneke.

„Sa državama članicama ispitujemo sve mogućnosti da se to postigne“, dodala je EK, ne potvrdivši spremnost za preduzimanje zakonskih mera.

Komisija je još 19. marta aktivirala postupak za rešavanje sporova sa AstraZenekom.

U prvom kvartalu laboratorija je isporučila samo 30 miliona doza EU ​​od 120 miliona koliko je ugovoreno, a u drugom kvartalu planira isporuku samo 70 miliona od planiranih 180 miliona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar